SARJAENNAKKO: OULUN LIPPO – PUIJON PESIS

Runkosarja taputeltiin Lipon osalta loppuun vahvassa myötätuulessa. Oululaisjoukkueen tulossarakkeesta löytyi eniten tehtyjä juoksuja ja vähiten päästettyjä. Seurauksena ensimmäinen sija, jonka ansiosta joukkueella on kotietu tänä syksynä ”päätyyn asti”. Jatkopelien kupletti on varsin selvä: välierät ja finaali pelataan ”paras viidestä” -järjestelmällä – eli kolmella voitolla Ykköspesiksen finaalisarjaan, jonka voittaja nousee Superpesikseen kaudelle 2021. On siis tosipelien aika.

 

Pitkin kautta pelinjohtaja Santeri Haipuksen teeseissä ovat painottuneet pelin kehittyminen sekä kuormittavan fysiikkaharjoittelun jatkaminen pelikaudellakin. Kaiken tämän tavoitteena on ”paras mahdollinen Lippo” pudotuspeleissä. Läpi kauden joukkueen tähtäin on ollut syksyssä, eikä oululaisyleisöä aiota jättää Raksilassa kylmäksi.

 

Välieräsarjassa Lippo saa vastaansa runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen Puijon Pesiksen Kuopiosta. Savolaisjoukkue päätti runkosarjansa vakuuttavaan voittoon sarjakakkosta, Haminan Palloilijoita, vastaan, vieläpä Vallikentällä vieraissa. Kuopion joukkue on Ykköspesiksen mittapuulla erittäin nopea, ja tarjoaa Lipolle kovan haasteen monella osa-alueella. Joensuun Mailan farmijoukkueena PuPe on saanut yhdeksikköönsä saranapaikoille laadukasta peliä esittäviä nuoria miehiä. Päävaihtajina pelaavat Väinö Väänänen ja Erkka Gröhn sekä lukkarina peliä rytmittää omalaatuisella tyylillään Seeti Surakka.

Lipon varakapteeni, kakkosvahti ja ykköstilanteen päävaihtaja Oskari Salmela odottaa pudotuspeliavausta vesi kielellä. Joukkue on parhaassa iskussa oikealla hetkellä:

– Joukkueessa on tehty isolla ryhmällä töitä pari vuotta, joten henki on porukassa kova. Jätkät on nopeassa juoksukunnossa ja ulkopelisapluuna on saatu toimivaksi.

Lippo ja Puijo tasasivat runkosarjassa keskinäisten pelien voitot. Molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa. Pudotuspelisarjaan lähdettäessä Salmela pitää joukkueen rutiinia vahvuutena:

– Siitä lähdetään, että oman tekemisen pitää olla omalla, korkealla tasolla. Kolmesta voitosta kun pelataan, ei yhdestä voitosta tai tappiosta pidä hetkahtaa, Salmela naulaa.

Ari Lankinen on toinen oma kasvatti, joka on jo pitkän aikaa kuulunut edustusjoukkueen vakioyhdeksikköön. Kolmoskopparin tontilta armotta pitkällä vipuvarrella heittävä pelimies näkee kuluneen runkosarjan kehittäneen joukkuetta valmiimmaksi playoffeihin:

– Koko joukkueelle on muotoutunut talvesta asti hiottu, selkeä ulkopelitaktiikka, jossa yksilön on helppo loistaa. Palaset ovat loksahdelleet paikoilleen, ja itsellekin on tullut ulkopelin saralla kehitystä etenkin taktisella puolella.

Lankisen sisäpelirooli on kauden aikana jonkin verran vaihdellut kärkietenijän, 1-tilanteen vaihtajan ja myös kotiuttajan välillä, mutta monipuolista lyöjää se ei ole haitannut. Itseasiassa se on jopa motivoinut lisää.

– Sisäpelissä roolini on ollut mieluinen. Aina on löytynyt se numero, josta on pystynyt parhaiten joukkuetta auttamaan. Omat tavoitteet ovat loppujen lopuksi myös joukkueen tavoitteita – ja toisin päin.

Pudotuspeliavaukseen Lankinen toivottaa kaikki katsojat tervetulleiksi ja lupaa ainakin yhden asian:

– Kannattaa katsoa kotijoukkueen peli-ilmettä ja fiilistä. Playoff-tunnelmaa parhaimmillaan!

 

Pelipäivän nostot katsojille – seuraa heitä!

 

Kotiuttajien taistelu:Lipon runkosarjan tehokkaimmat kotiuttajat olivat lyöjäpörssin ylivoimainen ykkönen (1+57) Markus Hallasuo sekä tasaisesti pitkin kautta kotiuttaneet Eino Järvelä ja Markus Lehtiniemi (1+17 molemmilla). Puijo luottaa takatilanteessa lyöjätilaston toisen ja kolmannen sijan napanneisiin lyöjäjokereihinsa Teemu Nivalaan (1+37) ja Kasperi Laasoseen (1+28).

Mitä pidemmälle kausi eteni, sitä enemmän alkoivat vastustajat käyttää Hallasuota vastaan niin sanottua ”Tahko-kuviota” takatilanteessa, jossa pyritään pelaamaan vahvasti yläkierteisiä keskikentän kumuralyöntejä pois. Ja mitä pidemmälle kesä eteni ja vaihtui syksyyn, löysi Hallasuo yhä paremmin keinot kyseisen ulkopelikuvion murskaamiseen. Tämän seurauksena vastustajat palasivat tutumpiin takatilannekuvioihin.

Puijo vastaavasti on hivenen vaihdellut kotiutustaktiikkaansa jokereiden kanssa. Lyöntijärjestyksen kohdasta ja palomäärästä riippuen Laasosta on alettu käyttää myös kakkostilanteen purkajana ennen Nivalaa.

 

Lukkarit vastakkain:

Lipon Miika Keski-Petäjä on pelannut erinomaisen kauden, ja vastustajat kerta toisensa jälkeen ovat joutuneet miettimään vaihtotilannepelaamistaan uusiksi pienten lyömisen ollessa enemmän tai vähemmän pannassa. Myös syöttökorkeuden taitava hallinta on ajanut kaaripelaajia vaikeuksiin. Kuopiolaisten nuori Seeti Surakka taasen turvaa pelissään vahvasti tasapainoiseen tolppaan sekä varsin hitaaseen vaihtotilannerytmiin. Puijon nuoteissa pyritäänkin varmasti tarttumaan juuri omaan vahvaan 0-tilannepelaamiseen, jottei Lippo pääse mässäilemään vaihto- ja takatilanteilla.

 

Puolivälieräsarja alkaa sunnuntaina 30.8.2020 Raksilassa Oulun DataCenter Stadionilla kello 16.00. Tule, näe ja koe Lipon syysvire!Liput: 5/10/15e portilta tai verkkokaupasta