Talvikauden tilinpäätös

Vasemmalla kuvassa Topi Korhonen tuo joukkueeseen voittamisen kulttuuria (5 SM-kultaa) Oikealla Veeti Venäläinen edustaa Lipon tulevaisuuden sukupolvea.

 

Talvikausi on taputeltu ja edessä ovat ensimmäiset ulkoharjoitukset pihalla ja pian myös sarjakauden alku. Samalla tavalla kuin kevät on talvipalloilulajien kulta-aikaa pudotuspelien muodossa, on se sitä myös pesäpalloihmisille. Joillakin joukkueilla tähän aikaan sijoittuvat etelän leirit ja kevään hengennostatusreissut, mitkä ovat pesäpalloilijoille yksiä kauden kohokohtia. Ensimmäisiin virallisiin otteluihin ei ole aikaa enää kuin reilu 15 päivää. Lipon miehet aloittavat kautensa vierastuplalla Haminaa ja Kouvolaa vastaan. Ennen tulevan kesän ennakointia on kuitenkin hyvä hieman käydä läpi miten talvikausi on sujunut.

Käynnistimme syksyllä  pitkäjänteisemmän projektin, mikä tarkoitti sitä, että joukkuetta uudistettiin reilusti. Joukkueessa on mukana nyt mukava määrä oululaistaustaisia nuoria sekä muutamia joukkueen rakenteeseen mainiosti sopivia täsmähankintoja, jotka tuovat joukkueeseen kokemusta ja esimerkin näyttöä superpesistasolta. Joukkueen yhteen hitsautuminen ja uusien toimintatapojen iskostaminen ottaa aikansa, mutta tällä hetkellä olemme projektissamme hyvässä vauhdissa ja pian valmiita taistelemaan sarjapisteistä.

Harjoitteleminen on sujunut suunnitellusti, eikä suurempia haasteita ole ollut. Järjestimme neljä hyvää harjoitusottelua Ouluhalliin, joissa saimme mitata tasoamme pelin kautta. Talven aikana meillä on ollut kasassa nuori ja laadukas 17 pelaajan harjoitusrinki. Kaikki pelaajat ovat saaneet näytönpaikkoja erilaisissa rooleissa. Valmennus ja oululainen pesisyleisö saivat kuvan, millaisista yksilöistä joukkueemme koostuu.

Emme pureudu harjoitusotteluihin sen tarkemmin. Sen sijaan kuvailen niitä tuntemuksia, joita ottelut ja talvikausi ovat joukkueen kanssa toimimisesta jättäneet. Tunne siitä, että uusi Lippo on hyvin rakennettu joukkue on vahvistunut voimakkaasti talven aikana. Se, että joukkueessa on hyviä persoonia ja osaajia tarvittaviin rooleihin saa valmentajan suun vääjäämättä hymyyn. Pelillisesti talvikautta tarkastellessa olemme osoittaneet pelatuissa peleissä  itsellemme, että parhaimmillaan voimme voittaa kenet tahansa. Samalla olemme nähneet, että yhtään löysää ei ole varaa antaa, vaan keskittyminen pitää saada pidettyä jokaisessa pienessäkin suorituksessa koko ottelun ajan. Kevätkauden teema onkin löytää otteisiin tasaisuutta.

Samuli Pohjola teki paluun Lipon paitaan lukkariksi. Pohjolan teki 3 vuoden sopimuksen sinivalkoisiin. Työtä on paljon edessä, mutta talven otteet ovat olleet rohkaisevia.

YHTEISTYÖ ODL LIIKUNTAKLINIKAN KANSSA KÄYNNISTYI

Uudistuneen Lippo-projektin yksi keskeisistä tavoitteista on kasvattaa nuoren joukkueemme ymmärrystä siitä, millaisia ominaisuuksia huippupelaajalta vaaditaan, jotta pelaaminen superpesiksen huipulla on jonakin päivänä mahdollista. Pyrimme myös vähentämään tuntumalla valmentamista ja lisäämään toimimista faktatiedon pohjalta. Sen vuoksi olemme tehneet tänä talvena yhteistyötä ODL:n liikuntaklinikan kanssa, jotta saamme tuntuman sijaan numeroita urheilijoidemme kunnosta. Viimeisimpänä testasimme poikia juosten tehtävällä mattotestillä kartoittaaksemme pelaajien tämän hetkistä kestävyyskuntoa.

Ajatuksena on suorittaa sama testi myös kauden päätteeksi, jotta näemme kuinka hyvin olemme onnistuneet pitämään kuntoa yllä pelikauden aikana. Tavoitteena on ylläpitää harjoituskauden aikana saavutetut kuntotasot kauden loppuun saakka. Pyrkimyksenä on, että talvikauden aikana tehtyä työtä ei heitettäisi hukkaan kesän ja syksyn aikana, vaan pääsisimme syksyllä jatkamaan työtämme suurinpiirtein siitä kohtaa mihin olemme edellisen talvikauden jälkeen jääneet. Näistä seikoista johtuen ODL:n testeistä saadut tulokset ovat pelaajille ja valmennukselle tärkeitä.

EDESSÄ TASAISIN YKKÖSPESISKAUSI AIKOIHIN

Mitä alkavaan pesiskesään tulee, niin vieläkään ei voi liikaa hehkuttaa sitä tosiseikkaa, että edessä on äärimmäisen mielenkiintoinen kausi. Pääsarjojen lisäksi myös ykköspesiksessä käydään tänä kesänä harvinaisen tasaista taistelua siitä, ketkä pääsevät lopulta neljän joukkoon. Ykköspesis on alustavasti jopa niin tasainen, että on miltei mahdotonta sanoa mitkä joukkueet ovat alustavasti kolmen kovimman suosikin Haminan, Kuopion ja Kankaanpään perään seuraavina. Me aiomme laittaa parhaamme mukaan kiilaa kaikkien sarjassa pelaavien joukkueiden rattaisiin.

Tavoitteenamme tänä kesänä on pelata rohkeaa pesäpalloa kaavoihin kangistumatta ja loppuun asti taistellen. Valmentajan salainen toive on myös, että uskaltaisimme näyttää tunteitamme yleisölle erityisesti tuuletusten muodossa! Toivon tietysti myös, että ihmiset tulisivat katsomoon seuraamaan otteitamme ja kokemaan vuorovaikutusta joukkueen kanssa.

Joukkue karjaisee seuraavan kerran maanantaina 1.5. klo 15. Vastaan Raksilaan saapuu Pattijoen urheilijat

Tervetuloa kesä 2023!

Riku Tolonen

Oulun Lipon päävalmentaja ja pelinjohtaja

Ps. Lippo pelaa tulevana maanantaina 1.5. ensimmäisen ulkoharjoitusottelunsa Raksilan pesäpallostadionilla.

Ottelu alkaa klo 15. Vastaan saapuu Pattijoen Urheilijat.