SARJAENNAKKO: OULUN LIPPO – HAMINAN PALLOILIJAT

Ykköspesiksen finaalit huipentavat kauden – Oulun Lippo vai Haminan Palloilijat Superpesikseen?

Niinhän siinä sitten kävi, että jo ennen kauden alkua povatuissa ennakoissa kärkeen nostetut Oulun Lippo ja Haminan Palloilijat kohtaavat myös Ykköspesiksen finaaleissa. Molempien satamakaupunkien joukkueiden pelaajaluettelosta löytyy kahmalokaupalla pääsarjaotteluita ja kokemusta, eivätkä nousupelien paineet tule uutena kummallekaan nipulle. Lipon vuoden 2015 ja Haminan vuoden 2017 nousut tapahtuivat kuitenkin suoraan runkosarjan voittamalla sarjajärjestelmän ollessa vielä koronattomassa maailmassa erilainen.

Finaalisarjassa kohtaavien joukkueiden tiet olivat välierissä kovin erilaiset. Hamina onnistui pyyhkimään Alajärven Ankkurit suoraan kolmessa pelissä, kun taas Lippo taisteli pitkän ja monivaiheisen sarjan Puijon Pesistä vastaan. Oululaisten leirissä välierät nähdään jälkeenpäin kuitenkin ennemmin kasvattavana kuin väsyttävänä kokemuksena, kertoo joukkueen pelinjohtaja Santeri Haipus:

  • Viimeistään välieräsarjan jälkeen kasvettiin ja hitsauduttiin joukkueena aidosti yhteen. Sarja oli meille todella antoisa – kaikki ymmärtävät nyt, mitä voittaminen oikeasti vaatii.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kahdesti, Haminan voittaen molemmat ottelut. Pudotuspelit ovat kuitenkin oma maailmansa ja molempien joukkueiden kokoonpanoissa on tapahtunut kesään verrattuna muutoksia. Finaalisarjan ratkaisun Haipus näkee olevan pienissä nyansseissa, jotka kallistavat vaakakupin tulevalle Superpesis-joukkueelle.

  • Vastustajana Hamina on erittäin kova. Suhteellisen kokenut porukka, jolla on nopea keula, laadukkaita vaihtajia sekä tähän sarjaan kovia kotiuttajia. Etenkin kärkipelaajana kentälle pyrkivän todella nopean Joona Mäkelän työtä on vaikeutettava. Kotiutuspuolella kolmikkoon Otso Mäkelä, Juha Toikka ja Juha Leskinen kiteytyy vahvasti Haminan sisäpeli.

Välieräsarjassa Puijo ei Lippoa vastaan kolmostilanteilla juhlinut, mutta oletusarvona on, että Hamina pystyy luomaan enemmän tilannetta. Takatilanteen kestävyys onkin avainasia, minkä Haipus nostaa finaalisarjassa esille. Räpylävirheitä ei luonnollisesti saa tulla.

  • Kotiuttajien päivän kunto tulee ratkaisemaan paljon; kuka on kuumana. Lyöjäjokerien lisäksi onnistumisia pitää tulla laajalla rintamalla, kuten välieräsarjan jälkimmäisissä peleissä. Kun paikka tulee, pitää olla kova.

Lipon pelaajista Haipus nostaa esille Ari Lankisen, Tapio Salon ja Teemu Isokedon. Ratkaisijan viittaa otettiin harteille välierissä kovassa paikassa, ja läpilyönnit avasivat tietä muunkin joukkueen onnistumisille.

  • Isoketo on avainroolissa kentällemenossa – Haminan Matias Hangasmaa on taas pykälän kovempi lukkari, jolla on varma ja korkea tolppa. Tapani Piri otti Puijo-sarjassa isoa roolia, mutta läpilyöntiuhkaa löytyy laajemminkin. Ylipäätään välieristä jäi vielä käyttämättä juttuja, jotka otetaan nyt Hamina-sarjassa käyttöön, pelinjohtaja Haipus naulaa salamyhkäisenä.

Loppuun vielä nostona erikoinen tilastofakta: Lippoa vastaan ei ole kaudella 2020 lyöty yhtään kunniajuoksua. Sama trendi pyritään pitämään päätyyn asti.

  • Läpi on toki meitä vastaankin lyöty, mutta ei tosiaan kunnareita. Pelisysteemiimme kuuluu, että turhaan ei aukotella tai tarjota helppoja mahdollisuuksia. Nekin harvat läpilyönnit, mitä on sattunut, ovat yleensä tulleet ulkopelivirheestä, toisin sanoen menneet kohdalta läpi. Välieräsarjan ratkaisukohtia katsottaessa näkee, että läpilyönnit ovat olleet isossa osassa ottelun voittajaa ratkottaessa. Näin varmasti myös finaaleissa, Haipus päättää.

Tarjolla on siis varmasti tiukka ja tunteita täynnä oleva ottelusarja. Kotipelit striimataan tuttuun tapaan maksullisena ja vieraspelit nähdään Ruudun fanikamerapalvelusta. Mikäli sinivalkoista vaatetta ei vielä katsomoon ole päällepantavaksi, myy Lippo Juniorit ensimmäisen ottelun aikana stadionin alla pipoja, lippiksiä ja kankaisia kasvomaskeja!

Tervetuloa Oulun DataCenter Stadionille kannustamaan Lippoa kohti kauden huipennusta!

 

Liput: 5/10/15 portilta ja ennakkoon osoitteesta https://lippo.shopunique.fi/

 

Finaalien pelipäivät ja alkamisajat:

La 12.9. klo 15.00: Lippo – HP
Su 13.9. klo 15.00: HP – Lippo (näkyy Ruudun fanikamerasta)
Ke 16.9. klo 16.00: Lippo – HP

Tarvittaessa:

La 19.9. klo 15.00: HP – Lippo (näkyy Ruudun fanikamerasta)
Su 20.9. klo 15.00: Lippo – HP