Sarjaennakko: Oulun Lippo – Haminan Palloilijat

Sarjaennakko: Oulun Lippo – Haminan Palloilijat – Ensimmäinen peli pelataan keskiviikkona 17.8. Raksilassa kello 18.00

Miesten Ykköspesiksen runkosarja lopeteltiin Lipon osalta seitsemän ottelun voittoputkeen. Oululaisjoukkueen runkosarjan tulossarakkeesta löytyi tänäkin vuonna eniten tehtyjä juoksuja ja vähiten päästettyjä, kuten kahtena edelliskautenakin. Seurauksena ensimmäinen sija, jonka ansiosta joukkueella on kotietu tänä syksynä ”päätyyn asti”. Jatkopelien kupletti on varsin selvä: Välierät pelataan raastavalla paras kolmesta -järjestelmällä, kun taas mahdollisia finaaleita voidaan pelata jopa viiden pelin ajan. Onneksi Raksilassa on totuttu jännittämään syksyisin.

Vuonna 2020 ottelupari kohtasi ykkössarjan finaalissa. Sarja meni aina viidenteen peliin.

 

Lippo kahlasi runkosarjan läpi useamman kärjen taktiikalla, ja pelaajia joukkueen kokoonpanossa esiintyi 16 kappaletta. Pudotuspelejä kohti kokoonpano varmasti tiivistyy, vaikkakin valitettavat loukkaantumiset tulevat varmasti näyttäytymään lyöntijärjestyksen pienenä elämisenä. Lähes läpi koko kauden sarjan piikkipaikalla ollut Lippo on saanut odotella pudotuspelejä jo hyvän tovin. Brutaali sarjajärjestelmä asettaa kuitenkin paineet jokaiselle välieräjoukkueelle, sillä tappioilla kausi voi päättyä jo tulevana viikonloppuna, kun taas sarjan voittamalla ottelut jatkuvat vielä pitkälle.

Välieräsarjassa Lippo saa vastaansa runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen Haminan Palloilijat. Ympyräkaupungin joukkue pelasi alussa ailahtelevan, mutta lopussa nousujohteisen runkosarjan. Joukkue voitti jokaisen välieriin selvinneen seuran kertaalleen häviten toisen ottelun. Runkosarjan otteiden perusteella sarjan kakkossijakaan ei oransseilla ollut kaukana, mutta paikallisottelut upeasti kauden läpivienyttä KPL:ä vastaan (yksi voitto neljästä pelistä) käänsivät sijoituksen heikommaksi. Lippoa vastaan joukkue voitti kotipelinsä Vallikentällä, mutta hävisi Raksilassa.

Lipon pitkäaikainen kakkoskoppari ja luotettava etenijä Santtu Luhtavaara odottaa pudotuspeliavausta vesi kielellä. Joukkue on parhaassa iskussa oikealla hetkellä:

  • Mukavaa lähteä pelaamaan, kun saadaan heti kova vastustaja tähän. Tulee olemaan raaka sarja, mutta mielestäni niin se pitää ollakin. Nyt kun saimme runkosarjan alta pois, niin nämähän niitä parhaita pelejä on itsellekin pelata.

Lipolla ja Haminalla on varmasti vielä tuoreessa muistissa nousupelit vuodelta 2020, jolloin Hamina haki kirvelevässä vitospelissä voiton Oulusta. Parin vuoden takaisista kokoonpanoista molemmilta pelaa neljä pelaajaa. Lipolta Kasperi Salmela, Ari Lankinen, Miika Keski-Petäjä, Santtu Luhtavaara ja Haminalta Erik Lahti, Nino Muuruvirta, Henri Heikkilä ja Juha Leskinen.

  • Vuoden 2020 sarjalla ei ole mitään merkitystä. Molemmat joukkueet ovat muuttuneet paljon, vaikka toki Haminalla muutamat samat saranapelaajat ovatkin säilyneet. Muutama syksy ollaan käyty nousun porteilla, ja tänä vuonna täytyy olla varma ja päättäväinen. Uskon, että tässäkin sarjassa omat hyvät ratkaisut toimivat, Luhtavaara päättää.

Pelipäivän nostot katsojille – Seuraa heitä:

Kotiuttajien taistelu:

Lipon runkosarjan tehokkaimmat kotiuttajat olivat lyöjäpörssin kakkonen Marko Pelkonen (1+55) sekä upeaa kautta vasta 18-vuotiaana pelaava Aapo Hiltunen (48). Alkukaudesta vaihtajan tehtävissä kunnostautuneelta Jonne Luhtavaaralta odotetaan myös yksittäisiä tärkeitä juoksuja. Hamina luottaa takatilanteessa lyöjätilaston kolmoseen ikihaminalaiseen Juha Leskiseen (3+45) sekä kesken kauden joukkuetta vahvistamaan tulleeseen Toni Laaksoon (3+26). Jokerikorttina oransseilla on 22-vuotias Joosua Rättö (3+31), joka on paukutellut etenkin runkosarjan lopussa kovia tehoja.

Pähkinänkuoressa joukkueiden kotiutustaktiikat ovat olleet hyvin samankaltaiset nojaten vapailla lyötyjen juoksujen voimaan. Lipolle elintärkeää on se, että tulikuuma jokerikaksikko pääsisi mahdollisimman vähillä paloilla lyömään ajolähtöön. Haminalaisten peliä taasen edesauttaisi se, että Toni Laakso pääsisi lyömään vaarallisia sivalluksiaan myös takatilanteessa, eikä häntä jouduttaisi aina uhraamaan tilanteiden rakenteluun.

Ulkopelissä molempien joukkueiden sarjatasoon nähden raju heittovoima mahdollistaa polttolinjan pelaamisen erittäin syvältä ja hyvin porrastaen. Tämä avaa paikkoja kotiutuksille ajolähtöjen ulkopuolella, eikä olisi ihmekään, mikäli sarja ratkeaisi joko Markku Hylkilän tai Petri Tuuvan yllätysottoon.

 

Lukkarit vastakkain:

Lipon Markus Keski-Petäjä on pelannut jälleen kerran erinomaisen kauden, ja vastustajat kerta toisensa jälkeen ovat joutuneet miettimään vaihtotilannepelaamistaan uusiksi pienten lyömisen ollessa enemmän tai vähemmän pannassa. Myös syöttökorkeuden ja syöttöliikkeen taitava hallinta on ajanut kaaripelaajia vaikeuksiin. Haminalaisten nuori Elias Lahti on noussut kauden aikana ryminällä Ykköspesiksen lukkarikaartin ylempään keskitasoon. 2003 syntynyt pelimies on monelle kokeneemmalle sarjajyrälle haastava vastus, sillä kaikkia elkeitä ei vielä tunneta riittävän hyvin. Näppien perään sähäkästi lähtevä lukkarilupaus haastaa vastustajan lisäksi myös syöttötuomarit vaihtelevilla syötöillään.

Välieräsarja alkaa keskiviikkona 17.8.2022 Raksilassa kello 18.00. Ottelu on samalla Oulun Lipon pesäpallon 100-vuotisjuhlaottelu, jossa esitellään menneiden vuosien Lipon tukipilareita niin kentältä kuin sen ulkopuoleltakin. Esittely alkaa 17.40. Tule, näe ja koe Lipon syysvire!

Liput: 16/11 eur

ennakkoon http://www.ticketmasteri.fi/oulunlippo

Lipunmyynti pääportilta alkaa 16.30.

Teksti: Akseli Wiik