Päävalmentajan joulukatsaus

Ennen, kun käymme joulun viettohon kuusin, kynttilöin, Lipon päävalmentaja Riku Tolonen toivoo fanien kurkkaavan edustusjoukkueen treeniarkeen. Ovatko pelaajat olleet kiltteinä? Ovatko askeleet käyneet reippahasti?

Päävalmentajan joulukatsaus

Elämme joulukuun puoltaväliä. Aloitimme joukkueemme yhteiset harjoitukset 17. lokakuuta. Olemme olleet siten joukkueena yhdessä yhteensä kahdeksan viikkoa. Ensimmäiseen sarjaotteluun on aikaa noin 22 viikkoa eli reilut viisi kuukautta.

Tämän kuluneen kahdeksan viikon ajanjakson suurimmaksi teemaksi on muotoutunut selvästi peruskunnon kehittäminen. Tiedämme, että nykyaikainen fyysinen harjoittelu pohjautuu enemmän maksimivoimareservin kehittämiseen kuin vanhakantaisesti pelkän vankan peruskunnon rakentamiseen. Tässä kohtaa valitsimme kuitenkin painottaa vahvasti peruskunnon kehittämistä sille tyypillisin keinoin, kuten tasavauhtisin lenkein ja määräintervallein. Osa pelaajistamme on käynyt sauvakävelylenkeillä.

Tämä valinta perustui pääosin kokemukseemme siitä, että se kuorma, jota kannamme arjessamme seuraavan kolmen vuoden aikana, tulee olemaan sen verran kova, ettei sitä jaksa riittämättömällä peruskunnolla. Ulkoapäin on mahdotonta arvioida viikkokuormaamme sekä etenkin yksilöidemme palautumista harjoitusten välillä. Kaikessa tekemisessä on tärkeää ottaa huomioon myös arkisen opiskelun ja työnteon aiheuttama kuormitus sekä myöhäiset harjoitusajat, jotka vaikuttavat herkästi uneen.

Tavoitteemme on, että ensi syksynä olemme joukkueena siinä kunnossa, ettei tällaista peruskuntojaksoa tarvitse harjoituskauden alussa pitää. Tämä vaatii ennen kaikkea keväällä saavutetun kunnon ylläpitoa pelikauden aikana. Emme siis saa antaa kehittyneen kuntotason tippua, koska se vaikuttaa ennen kaikkea suoritustemme taloudellisuuteen.

Peruskuntomme voisi olla vieläkin parempi, mutta meidän täytyy kehittää pesäpallossa myös muita ominaisuuksia. Parhaan harjoitusvasteen toteutumisen keskiössä on riittävä ärsykkeiden vaihtelu. Siirrymme seuraavaksi nopeusvoimakaudelle. Tammikuun alkupuolella harjoittelumme painottuu selvästi suoritusnopeuteen, jonka jälkeen jatkamme maksimivoimatason kehittämiseen. Lajiharjoittelu on kulkenut tiiviiisti peruskuntotreenien rinnalla. Painopisteemme on koko talven ajan selvästi sisäpelissä. Ulkopelissä keskitymme erityisesti heiton liikeketjun kehittämiseen.

Joululevon julistus

Joulukuu sopii hyvin nopeusharjoittelulle, koska silloin pelaajilla on usein parhaat mahdollisuudet lepoon. Levon tärkeys korostuu etenkin silloin, kun harjoitetaan nopeutta. Hermoston tulee olla harjoituksen alkaessa täydellisen levänneenä. On tärkeää tiedostaa riittävän palautumisen merkitys niin harjoitusten aikana kuin niiden välillä. Haluamme pystyä harjoitteisiin energisinä ja jaksavina. Toivon mukaan sama ajatus kantaa kesän peleihin. Lisäksi riittävää ja monipuolista ravintoa ei sovi unohtaa, ja sen vuoksi on tärkeää huolehtia myös ruokailuista. Joulun aikaan tulee usein onneksi myös syötyä tavallista paremmin, joten se on otollista aikaa energiavarastojen täydentämiseen. Kun siirrymme kehittämään maksimivoimatasojamme, pääsemme aloittamaan voimaantumisen vatsat täynnä ja kroppa terävänä – kiitos joulukuun nopeusvoimajakson.

Vielä ehdit hankkia pukin konttiin kausikortin   https://oulunlippo.fi/kausikortit-kaudelle-2023-nyt-myynnissa/