Oulun oma poika palasi Kapteeniksi

This is Pele

Kasvattajaseura: Muhoksen Pallo-Salamat

Vuonna 1999 14-vuotias Pelkonen pelasi Superpesiksessä Oulun Lipon joukkueessa yhden ottelun

ja oli kaikkien aikojen nuorin superpesispelaaja.

Pelkonen on edustanut vuosina 2003–2010 Oulun Lippoa.

Vuosina 2011–2012 Koskenkorvan Urheilijoita.

Vuosina 2013–2014 Pattijoen Urheilijoita.

Vuonna 2015 Hyvinkään Tahkoa ja jälleen vuodesta 2016 lähtien Lippoa.

Pelkonen siirtyi kesken kauden heinäkuussa 2018 Kempeleen Kiriin ja pelasi Kirissä myös 2019, 2020-2021.

2 miesten Itä-Länsi-ottelua: 2009, 2016

 

Marko Pelkonen on tehnyt jo pitkän uran pesäpalloilijana. Etenkin vaarallisesta 2-rajaleikkurista tunnettu Pelkonen aloitti pesäpallouransa Muhoksella.

– Siirryin C-juniorina Oulun Lippoon. Voitimme omassa ikäluokassa mestaruuksia yhdessä oululaislähtöisten Veli-Pekka Jokisen ja Paavo Pellon kanssa.

Kaverit ovat ainoita pelaajia niistä ajoista, jotka vieläkin pelaavat. Elintärkeää lyöjäjokerin pestiä hoitava Pelkonen pelasi pitkään myös ulkopeliä. Useampi ulkopelipaikka on tullu tutuksi, kuten etukenttä, linja ja kopparin rooli. Pelkonen pelasi kopparina vielä 2020 Superpesistä Kempeleen Kirin paidassa.

 

Marko Pelkonen toimii kollegansa Aapo Hiltusen mentorina kauden aikana.

 

Mittava ura Oulun Lipossa

 

Lippo-edustuksen paidassa Pele pelasi vuodesta 2003 aina 2010 asti.

 

– Meillä oli todella tiivis joukkue nuina vuosina. Vietimme aikaa tuolloin myös paljon vapaa-ajalla. Yksi mieleenpainuvin kokemus jäi mieleen vuodelta 2010, kun pelasimme Kouvolaa vastaan tiukkaa Superpesis-välieräsarjaa.  Mursin ranteeni toisen välieräpelin aamuna Kouvolassa. Pelasimme alkulämmittelynä jalkapalloa ja nykyinen pelinjohtajamme Hylkilä, joka tuolloin pelasi vielä, potkaisi kahden metrin etäisyydeltä suoraan ranteeseeni pallon.

 

– Tunsin aika nopeasti, että nyt meni  jotain rikki. Silloin pelinjohtaja Janne Vuorinen ei mielissään tilannetta ottanut kilpailuhenkisenä kaverina. No ranne kuvattiin heti miten, ja tulos oli murtuma. Kyllä se Janne sitten hyväksyi tosiasian. Välieräsarja meni tuolloin viidenteen peliin, jonka Kouvola lopulta voitti.

 

– Kyllähän itseä motivoi vastuu ja esimerkin rooli nuoressa joukkueessa. Täysillä mennään tai ei ollenkaan ja vielä on nälkää pesiksen parissa. Kova näyttämisen halu on edelleen, ja haluan saada kaiken irti itsestäni. Koen olevani joukkuepelaaja ja yritän auttaa joukkuetta kaikin keinoin.

 

Valmistautuminen 2022 kauteen

 

– Kyllähän itseä motivoi vastuu ja esimerkin rooli nuoressa joukkueessa. Täysillä mennään tai ei. Kova näyttämisen halu on edelleen ja haluan saada kaiken irti itsestäni. Koen olevani joukkuepelaaja ja yritän auttaa joukkuetta.

 

– Eka kerran olen laskenut määrällisesti lyöntitoistot. Olen aina panostanut lyöntiharjoittelussa laatuun, mutta nyt määrät ovat itselläkin nousseet lyöntitoistoissa muiden pelaajien ohella. Nyt on ollut mahdollisuus myös keskittyä enemmän lyöntitoistoihin ja fysiikkatreenaamiseen kuin aiemmin. Ulkopelitreenaaminen on jäänyt nyt vähemmälle.

 

– Heikkouteni on ollut, että valikoimassa  on ollut liian montaa eri lyöntiä. Ajatus on kaventaa lyöntien valikoimaa  Jospa onnistumisprosentit nousevat sitä myöten. Ensi kaudella taitaa olla edessä myös uusia vieraspelipaikkakuntia, missä en ole pelannnut. Alavus ainakin on uusi tuttavuus.

 

– Tulevan kauden kapteenina peräänkuulutan keskittymiskykyä. Pidetään fokus tässä ja nyt, eikä lähdetä miettimään tavoitteita liian pitkälle edes ajatuksen tasolla. Uskon, että paras lopputulos saavutetaan, kun teemme jokaisen treenin hyvällä asenteella ja menemme peleissä tilanne kerrallaan. Toinen tärkeä keypoint on vaatimustason nostaminen treeneissä ja peleissä. Jokainen yksilö, kun oppii kilpailemaan itsensä kanssa treeneissä ja peleissä yhä enemmän. Haluan vaatia itseltäni koko ajan enemmän. Ei mennä sieltä, missä aita on matalin. Meillä on paljon lahjakkaita pelaajia ringissä. Tasonnosto vaatii toistoja ja toistoja.

 

– Toivon todella oululaiselle pesäpallolle positiivista jatkuvuutta. Olen itse nähnyt vuosien varrella projekteja projektien perään. Tietysti se, että saisimme ihmiset liikkeelle. Paras  lääke siihen on nöyrä työnteko niin joukkueessa kuin taustaorganisaatiossakin. Uskon, että Lippo liikuttaa ihmisiä täällä Oulussa nyt ja tulevaisuudessa.

 

Jutun tekohetkellä selvisi, että Oulun Lippo pelaa 30.4. klo 15.00 Kempeleen Kiriä vastaan harjoitusottelun Nivalassa.