Oulun Lipon miesten vuoden alku 2023 – ensimmäinen hallipeli 5.2. Ouluhallilla

Oulun Lipon miesten edustusjoukkue palasi joulun omatoimijaksolta tositoimiin heti vuoden ensimmäisellä viikolla. Työnteko on jatkunut muuten normaalisti, mutta joukkue on nyt viimein päässyt harjoittelemaan myös Ouluhallin nurmelle, joka asennettiin perinteiseen tapaan vuoden vaihteessa. Harjoitusolosuhteiden monipuolistuminen lisää virtaa joukkueen harjoitteluun helpottaen myös valmentajien työtä. Nyt pääsemme treenaamaan pallon kiinniottamista myös lyönnistä. Isossa tilassa harjoittelu ei tee ketään autuaaksi, mutta on kuitenkin todettava, että se tuo harjoitteluun lisää ulottuvuuksia. Esimerkiksi ulkopelisuorituksen tekeminen siten, että etenijän voi oikeasti polttaa oikeaan heittosuuntaan oikeilta etäisyyksiltä, lisää harjoitteluun mukavasti pelinomaisuutta.

 

Joukkue kokoontui kokonaisuudessaan yhteen ensimmäisen kerran vuodelle 2023 toisena viikonloppuna, kun “pitkämatkalaiset” Riku, Topi ja molemmat Veetit saapuivat leiriviikonlopuksi joukkueen mukaan. Leirille kokoonnuttiin innostunein mielin ja lisäksi hieman muuttunein kokoonpanoin. Alunperin yhdeksi joukkueen lyöjäjokeriksi kaavailtu Jere Viitasalo sekä mahtavaa työtä valmennuksessa tehnyt Juha Mäntylä joutuivat jäämään omasta tahdostaan joukkueen toiminnasta sivuun. Kummankaan poisjääntiin ei liity dramatiikkaa. Olisimme ehdottomasti halunneet molempien jatkavan joukkueen mukana, mutta koska se ei kummankaan siviilielämän takia ollut mahdollista, päädyttiin molempien kohdalla tällaiseen ratkaisuun.

Jere Viitasalo jää pois harjoitusvahvuudesta henkilökohtaisista syistä.

 

Haluan vielä erityisesti nostaa esille Juhan panoksen joukkueen syyskauden osalta. Juha laittoi itsensä täysillä peliin ja oli todella pidetty tyyppi niin pelaajien kuin valmentajien keskuudessa. Olen henkilökohtaisesti todella harmissani, että Juha joutui jäämään pois, mutta ymmärrän hänen ratkaisunsa täydellisesti.

Juha Mäntylä oli pidetty persoona harjoituksissa.

 

Näiden poisjääntien lisäksi joukkueemme arkiharjoituskokoonpanosta puuttuu ainakin heinäkuuhun saakka Veeti Kokko, joka viettää näillä näkymin seuraavat kuukaudet armeijan harmaissa.

 

Vuoden ensimmäisen leirin ohjelmassa joukkueella oli totutusti pari palaveria ja kolme yhteisharjoitusta. Tällä kertaa leirin teemana oli ensimmäinen katsaus pesäpallon pelaamiseen. Harjoituspelit alkavat vähitellen lähestyä, joten harjoitteluun on syytä lisätä yhä enemmän joukkueen yhteispelin kehittämistä yksilöiden kehittämisen lisäksi. Kävimmekin palavereissa muun muassa läpi, millaisia asioita meidän tulisi käsitellä ottelupalavereissa pelejä edeltävinä päivinä.

 

Lisäksi muistelimme harjoituksissa, kuinka tappikumuralla lähdetään omalla lähdöllä kolmospesältä ja miten erilaisia tilanteita pelataan ulkopelissä. Niin pelaajista kuin valmentajista oli mukavaa päästä muistelemaan, kuinka pelin eri tilanteissa toimitaan. Pelinjohtajalle se tarkoitti esimerkiksi viuhkan esiin kaivamista ja merkin näyttämistä lyöjille. Haluamme löytää joukkueellemme sopivat tavat kehittää yhteispeliämme ja valmistautua hyvissä ajoin kohtaamaan vastustajamme hyvätasoisessa ykköspesiksessä.

 

Uudistunut joukkueemme pukee yhdessä pelipaidat ylleen ensimmäistä kertaa sunnuntaina 5.2., kun harjoitusottelussa vastaan asettuu “verivihollisemme” Simon Kiri Ouluhallilla klo 10.15. Asetelmia aletaan hakea joukkueiden välille heti helmikuussa. Valistuneet asiantuntija-arviot asettelevat Simon Kiriä ennakkorankingeissa selvästi Lipon yläpuolelle, emmekä lähde noita arvioita kiistämään. Pelaahan vastustajan riveissä yli puoli joukkueellista entisiä Lipon väreissä meritoituneita pelaajia.

 

Nykyinen Lippo ei kuitenkaan aio lähteä nöyristelemään ketään vastustajaa edes harjoitusotteluissa, ja annamme ennakkosuosikin paineet mielellämme muille. Vaikka kyseessä onkin harjoitusottelu, lähdemme siihen rinta kaarella ja voitto mielessä. Voittoakin tärkeämpää on kuitenkin saada harjoitusrinkiimme kuuluville pelaajille yhteisiä pelikokemuksia, jotta näemme pelaajiemme osaamista pelitilanteissa saaden samalla tietoa joukkueemme vahvuuksista ja heikkouksista. Joukkueella on sovittuna hallikaudelle Simo-ottelun lisäksi kaksi muutakin kohtaamista, ja mahdollisia lisäotteluita kartoitetaan paraikaa.

Samuli Pohjola on osoittanut harjoituksissa lupaavia otteita lautasen äärellä.

 

Riku Tolonen

Hanki kausikortti kaudelle 2023 Oulun Lipon kotipeleihin. Tutustu osoitteessa: https://oulunlippo.fi/kausikortit-kaudelle-2023-nyt-myynnissa/