Tähän on tultu

 

Oululaisella pesäpalloilulla on pitkät perinteet ja moni teistä on seurannut sitä läheltä vuosikymmenien ajan. Suuret voitot, karvaat tappiot ja isot otsikot ovat varmasti monella minua paremmin tiedossa. Sen verran olen kuitenkin historiaan viime vuosien aikana perehtynyt, että uskallan arvioida kaikenlaista tapahtuneen, ja vauhdin sekä vaarallisten tilanteiden olleen ennemmin sääntö kuin poikkeus miesten edustusjoukkueen toiminnassa. Urheilulliseen pettymykseen päättynyt kausi sai minut tutkimaan tarkemmin menneitä, sillä yhden kauden analysoinnin lisäksi koimme hyödylliseksi tarkastella siihen johtaneita tapahtumia ja rakenteita laajemmin. Yhden kauden tuloksen voi ajatella olevan osittain sattuman sanelemaa, mutta vuosikymmenten tulokset ovat lahjomattomia.

Kolme, kaksikymmentäkolme ja kolmesataakuusikymmentätuhatta

Ensimmäinen luku on ”Lippojen” määrä, sillä miehet ovat pelanneet 2010-luvulla kolmen eri organisaation nimissä. Toinen on Oulun Lipon kasvattamien superpesispelaajien lukumäärä ikäluokasta 1983 alkaen. Ja kolmas lukema on vuosien 2012-2023 aikana miesten edustusjoukkuetoiminnassa tehtyjen tappioiden määrä euroissa (lukemasta puuttuvat tiedot vuosilta 2017 ja 2018).

On hyvä lähteä tosiasioiden tunnustamisesta ja siitä, että samalla tavalla jatkamalla tulemme saamaan samanlaisia tuloksia. Totuus on, että emme ole se suurseura, joka puheissa ja odotuksissa ”nousee ensi kaudella Superiin ja toimii alueen pesäpalloilun lippulaivana”. Yhtä tärkeää on huomata, että me voimme sitä tulevaisuudessa olla ja edellytykset tähän ovat jopa aikaisempaa paremmat.

Tulen seuraavien kuukausien aikana kirjoittamaan tarkemmin havainnoista, joita olemme löytäneet tilastojen, tilinpäätösten ja keskusteluiden kautta. Kirjoitusten tavoitteena on parantaa ymmärrystä nykytilasta ja innostaa mukaan rakkaan kansallispelimme pariin. Oululaisen pesäpalloilun historia ei ole ollut kiinni pelkästään meistä, emmekä siihen enää voi mitenkään vaikuttaa. Tulevaisuus sen sijaan on kiinni vain yhdestä asiasta – meistä oululaisista pesäpalloihmisistä.

Immo Rautiainen

Oulussa 23.10.2024